Nationale Kringloopdag

Zaterdag 6 oktober, 100% kringloop is 100 % feest!

100% kringloop

Zaterdag 6 oktober aanstaande is het weer Nationale Kringloopdag! In alle bij de branchevereniging NKB aangesloten kringloopbedrijven is dan van alles te doen. We maken er een echt feestje van met een scala aan activiteiten voor jong en oud. Het motto is 100% Kringloop. En dat is niet voor niets. Kringloop is geen beschermd begrip; iedereen kan een kringloopwinkel beginnen. Hoe weet je dan of je met een betrouwbare kringloopwinkel te maken hebt? Kijk of de winkel het keurmerk 100% Kringloop! heeft. Dit garandeert dat de kringloopwinkel professioneel georganiseerd is en verantwoordelijk omgaat met mens en milieu. Kringloopwinkels die lid zijn van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) kunnen dit keurmerk aanvragen. Zij krijgen het niet zo maar. Ze doorlopen eerst een audit om te toetsen of ze voldoen aan de kwaliteitseisen. Een 100% Kringloop staat voor 100% mens en natuurlijk 100% milieu! Klik hier voor meer info

Feestelijke programma boordevol leuke activiteiten

·

 • Robert Haasjes laat zien hoe hij oude meubeltjes weer helemaal up-to-date pimpt
 • Akke Tolsma laat zien hoe je van gebruikte stoffen en materialen prachtige tassen kunt maken
 • Marcel Timmer transformeert oude, vaak verweerde gebruiksvoorwerpen om tot nieuwe artikelen, vaak met een totaal andere functie. Zo kan roestige fluitketel opeens een karaktervolle lamp worden.
 • Artistique en de Kinderkunstacademie zijn samen aanwezig en en organiseren voor de kinderen een workshop muziekinstrumenten maken met oude materialen. Artistique is opgezet door Aryanne Mol en Chantal Spijker. Eco-atelier Artistique is een platform waar mens en natuur samen komen om met elkaar te leren en ontdekken. Er wordt zo veel mogelijk gerecycled en gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De Kinderkunstacademie is een samenwerking van Lydia Roelofsen en Ellen van der Schaaf, beiden kunstenaar en docent beeldende vorming. Zij willen zoveel mogelijk kinderen in aanraking brengen met kunst. In de lessen werken de kinderen met verschillende materialen en bespreken zij hun eigen werk met elkaar.
 • Onze eigen vlogger en rappe kletser Harry Hendriks presenteert de muzikale quiz ‘Raad een Lied’.
 • Corrie Zwiers laat zien hoe je met oude dekens de mooiste kleding en textiele voorwerpen kunt maken.
 • Groei en Bloei, ja inderdaad van dat mooie tijdschrift, houdt  een tuinplanten ruilbeurs
 • Kleed je kinderen of jezelf aan met kleren uit onze verkleedkist en laat je op de foto zetten
 • Taart winnen? Like ons in de winkel  en de meeste likes wint!
 • Er is een stempel actie waarbij je mooie voordeeltje kunt binnenslepen
 • Er is info over vrijwilligers werk bij Kringloop Kampen
 • En natuurlijk is er gratis koffie, thee, limonade en lekkers. Want 100% kringloop is natuurlijk ook 100% feest!

100% Mens

Een 100% Kringloop!winkel staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en biedt werkplekken voor mensen voor wie het lastig is om een reguliere baan te vinden. Dat kunnen bijvoorbeeld langdurig werklozen zijn, mensen met een beperking of ex-gedetineerden. Ook voor vrijwilligers of gepensioneerden zijn er werkplekken. In 2017 bestond landelijk bijna de helft van de medewerkers uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of vrijwilligers.

100% Milieu

Daarnaast is het hergebruiken van spullen en materialen een belangrijke doelstelling. Kringloop Kampen zamelt per jaar gemiddeld 200.000 kilo textiel en 430.000 kilo huisraad in. Door spullen nog een tweede, derde of vierde leven te geven, zorgen kringloopwinkels voor een vermindering van de afvalberg. Van de 139 miljoen kilo aan goederen die de 100% Kringloop!winkels per jaar ophalen, wordt 38 procent opnieuw verkocht of hergebruikt. Nog eens 41 procent wordt gerecycled. Dit komt dus niet op de afvalberg en dat scheelt 105 miljoen kilo CO₂-uitstoot. Dat staat gelijk aan bijna 58.000 voetbalvelden.

Missie & Visie BKN

De Nationale Kringloop wordt georganiseerd door de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. De missie van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland luidt: ‘BKN staat voor een circulaire economie, een inclusieve maatschappij en een professionele kringloopbranche’.

De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland is de branchevereniging voor non-profit Kringloopbedrijven. Zij ondersteunt 65 kringloopbedrijven die zich inzetten voor een circulaire economie en een inclusieve samenleving.

Enkele feiten en cijfers over Kringloop:
De kringloopbranche biedt betekenisvol werk aan 13.500 mensen In 2017 is 139 miljoen kg aan spullen ingezameld, 38 % daarvan werd verkocht in de winkel en nog eens 41% gerecycled Daarmee is naar schatting 105 miljoen kg aan CO2 uitstoot bespaard, wat gelijk staat aan 58.000 voetbalvelden aan bos.

Winkel locatie

Winkel: Trekvaart 33
8271 AA IJsselmuiden

Openingstijden
Maandag
13:00–18:00
Dinsdag- Woensdag - Donderdag
10:00–18:00
Vrijdag
10:00–21:00
Zaterdag
10:00–17:00
Zondag - gesloten.


Stel een vraag

Versturen